PORTAL   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Statystyki   Rejestracja Profil Sprawdź wiadomości Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Orzeczenie o niepełnosprawności
Autor Wiadomość
zmartwionaaga
milczek

Wysłany: 2010-07-26, 09:27   

Acha mój email to zmartwionaaga@interia.pl

kabatka 
admin

Wysłany: 2010-07-26, 09:30   

Aga wątek został scalony z tematem, w którym znajdziesz informacje na ten temat. Przeczytaj go dokładnie :tak: Linki do wzorów odwołań także tu są :tak:

semm 
gaduła

Wysłany: 2010-07-26, 11:24   

Aga zobacz tu: wzory pism odwoławczych
Przy odwołaniu nie stajesz juz na komisję, odwołanie jest rozpatrywane zaocznie i żadnych papierów nie musisz dodatkowo składać. Składasz odwołanie i w nim piszesz z czym się nie zgadzasz, ale czemu tak naprawdę tylko na rok dostałaś?

zmartwionaaga
milczek

Wysłany: 2010-07-28, 10:55   

Dziękuje serdecznie za odpowiedź.Cieszę sie,że nie trzeba jednak znowu stawiać się na komisji.Spróbuję napisać pismo odwoławcze. a trzeba je oddać tam gdzie sie było do powiatowej poradni czy zawieźć juz do tej wojewódzkiej?

semm 
gaduła

Wysłany: 2010-07-28, 11:01   

My składaliśmy w powiatowej, bo podobno za ich pośrednictwem rozpatruje wojewódzka :lol: :lol: , A rozpatrywała ta sama pani doktor, co wcześniej nam dała na 6 lat. Ale plama z jej strony :-x :-x :-x Pozdrawiam

stokrota 
trajkotek

Wysłany: 2010-07-28, 16:55   

zmartwionaaga - odwołania zawsze składa się w tym miejscu, z którego dostajesz decyzję (orzeczenie). Robi się to m.in. z dwóch powodów:
1. cała dokumentacja jest właśnie tam i jest przekazana z Twoim odwołaniem dalej
2. organ wydający decyzję, od której się odwołujesz może sam "przemyśleć", czy wydał prawidłowe orzeczenie i ewentualnie zmienić je, wtedy sprawa nie idzie "wyżej"

matylda
cichosza

Wysłany: 2010-07-28, 23:08   

semm napisał/a:
Aga zobacz tu: wzory pism odwoławczych
Przy odwołaniu nie stajesz juz na komisję, odwołanie jest rozpatrywane zaocznie i żadnych papierów nie musisz dodatkowo składać. Składasz odwołanie i w nim piszesz z czym się nie zgadzasz, ale czemu tak naprawdę tylko na rok dostałaś?

hm a my sie odwolalismy i dostalismy zaproszenie na komisje odwolawcza

zmartwionaaga
milczek

Wysłany: 2010-07-29, 16:50   

No właśnie nieraz wołają ponownie a czasami dają spokój. No cóz do niedzieli musze coś naskrobać,by w poniedziałek najpóżniej oddać.

semm 
gaduła

Wysłany: 2010-07-29, 21:44   

My nie musieliśmy stawiać się ponownie na komisji i za równiutki tydzień dostaliśmy, co chcieliśmy :lol: :lol: :lol:

matylda
cichosza

Wysłany: 2010-07-29, 23:11   

a my jedziemy 2 sierpnia do Elbląga jak tam nie dadzą to idziemy do sądu
już dziś to wiem :lol:

semm 
gaduła

Wysłany: 2010-07-30, 08:04   

matylda życzymy powodzenia i trzymamy kciukasy :spoko: :spoko:

matylda
cichosza

Wysłany: 2010-07-30, 12:03   

dziekuję u nas troszkę trudniej bo my mamy tylko wadę serca ale zabrac orzeczenia nie mogą wiec niczym nie ryzykujemy ;-)

alajarek 
mruczek
agnieszka

Wysłany: 2010-07-31, 19:48   

Witam ja jestem już z odwołaniem na etapie sądu tzn. sąd wysłał nas na badanie do psychologa sądowego.Pani psycholog przeprowadziła ok 2-godzinny wywiad ze mną-co robimy z dzieckiem, do jakich lekarzy jeżdzimy, jakie były rodzaje rehabilitacji, jak przebiegała ciąża itd.Popatrzyła na dziecko że fajnie chodzi,biega i że jest w miarę sprawna i stwierdziła że musi napisać taką opinię że i tak nie dostaniemy punktu 7 o który się odwołałam, ponieważ za dużo robimy dla dziecka(neurolog,endokrynolog,ortodonta, rehabilitacja,logopeda itd.)Jak byśmy nic z dzieckiem nie robili,trzymali w komórce , nie pokazywali światu i byli alkoholikami lub marginesem społecznym to byśmy ten punkt dostali.Po prostu za dużo robimy z dzieckiem aby było bardziej sprawne i miało w życiu lepiej mimo swojej niepełnosprawności.Ale i od jej opinii mogę się odwołać zanim odbędzie się sprawa w sądzie.Będę próbować do skutku.

aniak 
nawijacz

Wysłany: 2010-07-31, 20:58   

Agnieszko, ale jak dobrze liczę, to Zuzia nie ma jeszcze trzech lat.
Rozumiem, że sama zje posiłek, sama wejdzie po schodach, usiądzie na krzesełku....
Ale czy macie zakończony trening czystości i Zuzia zgłasza swoje potrzeby fizjologiczne ? Sama się ubiera i rozbiera, kąpie, myje zęby.....
Oczywiście większości z tych rzeczy nie wykonuje trzylatek bez obciążeń, a co dopiero nasze, choć sprytne, ale jednak "nierozgarnięte" dzieci. Więc o co chodzi ?
Próbuj do skutku.
Zapytaj w sądzie, czy teraz masz przestać zajmować się dzieckiem i na następną komisję stawić się z zaniedbanym i mocno cofniętym w rozwoju dzieckiem ?
Dlaczego te komisje i sądy nie wspierają wszystkich rodziców, tylko te patologiczne ?
Dlatego, że jak zaniedbają patologię, to ktoś im się
dobierze do tyłka, a jak normę, to jest wszystko OK ;/
Nie może być normalnie. :mur:

alajarek 
mruczek
agnieszka

Wysłany: 2010-07-31, 20:58   

Jeszcze dodam że to wszystko ciągnie się już od stycznia,dostałam orzeczenie na 2 lata i odwołałam się od punktu 7 i 9-tylko.Na komisji wojewódzkiej nie przyznali nam tych punktów,za to zmienili termin orzeczenia do 16 roku życia-a oto się nie odwoływałam,dlatego odwołałam się do sądu i będę walczyć.

Odpowiedz do tematu